Barion Pixel

Stressz - igen vagy nem?

2023. október 03.

 
 
 
Képzeld el a következő szituációt: rohansz valahova, útközben bekapsz néhány falatot (jó esetben), közben válaszolsz pár üzenetre. Feszült vagy és sietsz. A naptáradra nézel és látod, hogy a napjaid be vannak táblázva és előre tudod, hogy hétvégén is dolgozni fogsz. Zsizsegsz, türelmetlen vagy, ha azt érzed, hogy valaki akadályoztat a teendőidben, szinte robbansz. Alig eszel, vagy épp túl sokat, de az étkezés és az alvás is egy „szükséges rossz”, ami csak az idődet veszi el a fontos tevékenységeid és feladataid elől.
 
Ismered ezt az érzést?
 
Napjainkban a stressz szitokszó lett, mindenki rohan, mindenki stresszes, nincs idő semmire, főleg önmagunkra. Az állandó rohanás, a nem megfelelő táplálkozás pedig megteszi a hatását, az emésztőrendszeri és endokrin betegségek csak úgy szedik az áldozataikat.
Pedig vannak olyan élethelyzetek, amikor nagyon is van helye a stresszes állapotnak az életünkben. Például egy vizsgán vagy egy versenyhelyzetben koncentrálttá tud tenni, energikussá és produktívvá tesz.
Akkor van gond, amikor állandósul a stresszhelyzet, ugyanis a testünk az egyensúly fenntartása érdekében képes alkalmazkodni ehhez az állapothoz, ami később betegségek kialakulásához is vezethet.
 
Mi történik a testben, ha stressz ér? (a teljesség igénye nélkül)
• megfeszülnek az izmok (üss vagy fuss)
• szaporább lesz a szívverés, hogy a vér gyorsabban áramoljon az izmokhoz
• kihűlnek a kéz és lábfejek, hogy a vér a fontosabb szervekbe áramoljon
• gyorsabbá válik a légzés
• emelkedik a vérnyomás
• lekapcsol az emésztőrendszer
• a pajzsmirigy hormont juttat a testebe, hogy felgyorsuljon az anyagcsere ezzel is plusz energiát szolgáltatva a testnek.
 
Láthatod, hogy egy készenléti állapotba kerül a szervezet stressz hatására és így már érthető az is, miért is jelenthet ez problémát.
 
Mit lehet tenni ez ellen?
 
Elcsépelt de igaz, hogy a mozgás a legjobb stresszoldó módszer. Legyen ez a futás, jóga, séta, súlyzós edzések, a lényeg, hogy mozogjunk hetente minél többször. Nagyon hatásosan lehet oldani a stresszt nevetéssel (vígjáték nézése, társaságba járás), illetve, ha kreatív dolgokkal foglalkozunk.
Nem a stressz teljes kizárása a cél, hanem annak megfelelő kezelése.
 
Te mit teszel azért nap mint nap, hogy oldd a stresszt?
 
Ha elakadtál vagy segítségre van szükséged, keress bátran!

 


Tetszett a cikk?
 

További bejegyzések


        Tovább olvasom

Mit tehetsz a nyugodt karácsonyért?

Itt a december, közeledik a karácsony és az azt megelőző „őrült” időszak is.

Tovább olvasom

Halogatás

Nincs olyan ember, aki ne halogatott volna életében legalább egyszer.

Tovább olvasom

Te mersz változni?

Ha az a szót hallod hogy változás, mi az első ami eszedbe jut róla?

 

Tovább olvasom